13:06

суббота,
27 апреля

Новости Світ Політика

Країни Балтії закликають Європу зробити більше, щоб підготуватися до можливого збройного зіткнення з росією

26.03.2024 / 13:19
Два президенти Балтії закликали інші європейські країни зробити більше, щоб підготуватися до можливого збройного зіткнення з росією, розглядаючи все, від призову та спеціального податку на оборону до значного збільшення військових витрат.

Про це УНН повідомляє з посиланням на Financial Times.

Президент Латвії Едгар Рінкевич сказав Financial Times, що європейським країнам необхідно повернутися до рівня "видатків часів холодної війни" і обговорити повернення обов’язкової військової служби для збільшення чисельності сил оборони.

«Потрібна серйозна дискусія про призов», – сказав Рінкевич.

Зазначається, що останніми місяцями західні офіційні особи неодноразово попереджали, що росія може кинути виклик положенню про колективну оборону НАТО гібридними або військовими нападами на Естонію, Латвію чи Литву — три балтійські країни на східному фланзі НАТО — у найближчі роки, після повномасштабних дій рф у 2022 році.

Рінкевич визнав, що військові начальники воліють мати повністю професійні сили й що обов'язкова служба може виявитися непопулярною. Але, він зазначив, що збройні сили по всій Європі зіткнулися з труднощами з набором, і призов допоможе створити більш боєздатні резервні сили для стримування росії.

«Ніхто не хоче воювати. Але проблема в тому, що ніхто також не хоче, щоб до нього вторглися. І ніхто не хоче, щоб тут було, як в Україні», - сказав Рінкевич.

Президент Естонії Алар Каріс заявив в інтерв’ю, що варто розглянути  спеціальний податок для фінансування військових закупівель, а Європа повинна прагнути дорівнювати мінімальним витратам США на оборону — тобто більш ніж подвоїти поточні рівні.

«Ми повинні щось зробити. Принаймні 50-50 (між Європою та США). Для нас це було б краще», - сказав Каріс.

Три балтійські країни стрімко збільшили власні витрати на оборону в останні роки, після того, як протягом останніх двох десятиліть неодноразово попереджали решту Заходу про російську агресію. Усі три країни витрачають на оборону більше, ніж ціль НАТО у 2% валового внутрішнього продукту, і прагнуть досягти 3%.

«Тут, у цій частині Європи та світу, ми розуміємо, що нам потрібно досягти 3% . . . Для більшості союзників по НАТО ми повинні бути чесними: ми повинні повернутися до витрат часів холодної війни. І це було для багатьох більше ніж 2%», - сказав Рінкевич.

Уряд Естонії висунув ідею гіпотетичного "податку на оборону" для фінансування збільшення військових витрат до 3% ВВП, хоча навряд чи він набуде чинності раніше 2026 року.

«Це один зі способів напряму спрямувати гроші на захист, і люди розуміють, куди ці гроші йдуть», - сказав Каріс.

Також повідомляється, що в Європі повертається військова повинність: Латвія відновила її минулого року, а нещодавно це зробили Литва та Швеція. Естонія, Фінляндія та Норвегія не припиняли запроваджувати обов’язкову військову службу з часів холодної війни, тоді як Данія минулого місяця запропонувала поширити її на жінок разом із чоловіками.  

Комментарии (0)
Для того, чтобы оставить комментарий, Вы должны авторизоваться.
27 апреля
26 апреля
25 апреля