00:03

пятница,
03 мая

Новости Світ Політика

В п’ятнадцяту річницю Боррель засудив окупацію росією грузинської території

08.08.2023 / 14:21
Високий представник ЄС із зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель засудив окупацією росією грузинської території в п’ятнадцяту річницю початку російсько-грузинської війни 7 серпня 2008 року.

Про це йдеться в заяві Борреля, опублікованій Європейською службою зовнішніх справ, повідомляє "Європейська правда".

Топ-дипломат ЄС підкреслив, що прихильність Європейського Союзу мирному врегулюванню конфлікту в Грузії сильна як ніколи.

"Ми засуджуємо тривалу військову присутність росії в Абхазії і Південній Осетії, що порушує міжнародне право й зобов'язання, взяті на себе росією в межах угоди від 12 серпня 2008 року, укладеної за посередництва Європейського Союзу", – зазначив він.

Боррель наголосив, що запроваджені окупаційною адміністрацією росії обмеження призвели до гуманітарних проблем і порушень прав місцевого населення.

Він запевнив, що Євросоюз готовий продовжувати свою участь у врегулюванні конфлікту, зокрема як співголова Женевських міжнародних дискусій і в межах діяльності спеціального представника та Моніторингової місії ЄС.

"Європейський Союз підтверджує готовність і надалі долучатися до роботи зі стабілізації та врегулювання конфлікту в Грузії та знову заявляє про тверду підтримку незалежності, суверенітету і територіальної цілісності Грузії в межах її міжнародно визнаних кордонів", – підсумував топ-дипломат Євросоюзу.

Нагадаємо, росія ввела свої війська на територію Грузії 7 серпня 2008 року. За підсумками війни Грузія втратила контроль над Абхазією та Південною Осетією. 26 серпня 2008 року росія визнала "незалежність" регіонів.

Комментарии (0)
Для того, чтобы оставить комментарий, Вы должны авторизоваться.
2 мая
1 мая