22:06

суббота,
27 апреля

Експерт пояснив, чому пальне в Україні дорожче, ніж у Польщі

13.10.2023 / 17:27
Пальне в Україні дорожче, ніж у Польщі через те, що польський уряд заморожує ціни на нього.

Таким чином польська влада демонструє штучну "передвиборчу стабільність". Таку думку в Facebook висловив директор консалтингової групи А-95 Сергій Куюн.

Він зазначив, що при ринковій ціні у 8 злотих (68 грн), зараз літр бензину та дизпального у Польщі коштують шість злотих (51 грн) через "популізм".

"В червні державний монополіст Оrlen на чолі з членом партії влади "Право й справедливість" заморозив ціни на своїх колонках. Залишились вони непохитними не зважаючи на те, що у липні-вересні ціни на нафту та нафтопродукти у світі зросли на 25%", - написав він.

За його словами, через різницю цін польське пальне почали скуповувати сусідні країни, що призвело до перебоїв з наявністю пального на станціях Оrlen по всій країні, навіть у Варшаві.

Щоб не лякати громадськість, на заправних пістолетах наклеюють повідомлення про технічне обслуговування. А зараз деякі колонки взагалі зникли.

"За моїми розрахунками, за цей період компанія з 60% "державних" акцій втратила близько $500 млн. Ще стільки ж втратили "приватники", які теж були змушені дотримуватися цін Оrlen. Автоматично це означає величезні втрати державного бюджету від несплати податків (ПДВ та податок на прибуток)", - вважає Куюн.

Експерт не виключає, що згодом до польського нафтового гіганту надійдуть позови від приватних акціонерів, які чимало втратили від "цієї передвиборчої стабільності".

Комментарии (0)
Для того, чтобы оставить комментарий, Вы должны авторизоваться.
27 апреля
26 апреля
25 апреля