12:04

суббота,
20 апреля

Новости Фінанси Економіка

Головні зміни з 1 квітня в Україні

01.04.2023 / 16:10
У квітні на українців чекає кілька важливих змін. Працюючим пенсіонерам зроблять перерахунок пенсій. Всі рецептурні ліки тепер продаватимуть в аптеках за е-рецептом. Також цього місяця закінчиться опалювальний сезон і планується підвищення тарифів, але поки лише на одну з послуг ЖКГ.

РБК-Україна розповідає про головні зміни квітня 2023 в матеріалі нижче.

Перерахунок пенсій

Пенсіонери, що працюють, з 1 квітня отримають підвищені виплати. Пенсійний фонд України проведе плановий перерахунок, який торкнеться саме цієї категорії громадян.

Пенсії перерахують автоматично. Розмір доплат буде індивідуальним – залежно від стажу та заробітної плати.

При встановленні нової суми пенсій враховуватиметься стаж, який працюючий пенсіонер отримав з моменту попереднього перерахунку (не менше 2 років тому).

Завершення опалювального сезону

Опалювальний сезон в Україні зазвичай завершується до середини квітня. Однак рішення про припинення подачі тепла до будинків приймає місцева влада.

Умова закінчення опалювального періоду – середньодобова температура +8 градусів, яка тримається щонайменше 3 дні поспіль.

Цього року через весняне потепління в низці областей опалення вимкнули в останній тиждень березня – Херсонська, Одеська, Миколаївська, Дніпропетровська.

В інших регіонах влада орієнтується на погоду. Так, у Києві опалення можуть відключити найближчими тижнями. У Харкові також чекають стабільного потепління, а у Запоріжжі та Полтаві батареї стали холодними 31 березня.

Як зміняться тарифи

Завершення опалювального сезону дозволить українцям значно скоротити витрати на оплату комуналки. Проте один із основних тарифів ЖКГ у квітні може зрости.

Вода

У середньому на 12,3% збільшиться вартість послуг з водопостачання та водовідведення в квітні. НКРЕКП планує перегляути тарифи на воду двічі в 2023 році. Перший етап підвищення цін варто очікувати цього місяця, а другий планується у липні (ще на 14,1%). Орієнтовно, родині з 2-3 осіб доведеться платити за воду на 60 грн більше.

Розмір тарифів для кожного водоканалу встановлює регулятор окремо. Тому суми у платіжках можуть відрізнятися у різних регіонах.

Зазаначимо, офіційне рішення НКРЕКП наразі ще не оприлюднене. Якщо його буде прийнято, платити за новими тарифами за воду споживачі почнуть у травні.

Газопостачання, опалення, гаряча вода

Тарифи на газ, тепло та гарячу воду для населення з 1 квітня не зміняться, відповідно до введеного мораторія уряду на час війни.

Більшість побутових споживачів продовжить платити за газопостачання 7,96 грн/куб.м (тариф "Нафтогазу", клієнтами якого є 98% домогосподарств).

Електрика

Із закінченням опалювального сезону мав завершитись пільговий період дії тарифу на електроенергію.

Однак у Кабміні ухвалили рішення не змінювати ціни на світло до 30 квітня. Вартість послуги поки що залишається на колишньому рівні – 1,44 грн/кВт-год за споживання до 250 кВт на місяць (1,68 грн/кВт-год - понад 250 кВт).

Субсидії

Наприкінці квітня спливає термін виплат раніше призначених субсидій. Це пов'язано із закінченням опалювального сезону.

З травня призначатимуться пільги на оплату комунальних послуг на наступний період – до квітня 2024.

Однак субсидію не нарахують, якщо у домогосподарства є борги з оплати комуналки – прострочена понад 3 місяці заборгованість, сума якої перевищує 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (680 грн).

Для відновлення пільг необхідно буде надати до органів ПФУ: документальне підтвердження сплати заборгованості, або документ про укладання з постачальником послуги ЖКГ договору про її реструктуризацію, або оскарження заборгованості в судовому порядку.

Е-рецепт на ліки

Усі рецептурні препарати в Україні продаватимуть за електронним рецептом із квітня. Його може видати лікар будь-якої спеціальності як комунальної, так і приватної клініки. Наявність декларації із сімейним лікарем необов'язкова.

Головна умова для отримання е-рецепту – пацієнт має бути зареєстрований в Електронній системі охорони здоров'я (ЕСОЗ). Рецепт надходитиме у вигляді смс-повідомлення на телефон.

У МОЗ зазначають, що електронні рецепти запроваджуватимуть поступово. Лікар зможе виписати рецепт на паперовому бланку, наприклад, якщо в медустанові проблеми зі зв'язком, світлом, або якщо у пацієнта немає телефону.

За рецептом в Україні продають білизько 60% ліків, решту можна буде придбати без рецепта, як і раніше. Розширення списку рецептурних препаратів у квітні не буде.

Реєстрація на НМТ

3 квітня в Україні розпочнеться реєстрація на проходження Національного мультипредметного тесту (НМТ). Під час війни НМТ замінив для українських випускників та абітурієнтів Зовнішнє незалежне оцінювання. Він складається із трьох блоків і проходить в один день.

У 2023 році зареєструватися на НМТ можна буде з 3 квітня до 3 травня на сайті Українського центру оцінювання якості освіти.

Основна сесія НМТ-2023 пройде з 5-го по 23 червня. Додаткова відбудеться у період 11-24 липня 2023.

Обов'язковими предметами комп'ютерного тесту будуть українська мова та математика, а третій предмет – на вибір: історія України; іноземна мова; біологія; фізика; хімія.

Заборона риболовлі

З 1 квітня у водоймах України забороняється вилов риби. Це пов'язано з початком весняно-літнього періоду нересту.

Заборона стосується риболовлі з човнів у визначених місцях нересту, промислового рибальства, підводного полювання, змагань зі спортивного рибальства.

Також у місцях масового нересту риби забороняється проводити днопоглиблювальні, вибухові та інші роботи, видобувати будівельні матеріали.

У період нересту дозволена лише аматорська рибалка з берега поплавцевою або донною вудкою з одним гачком або спінінгом. Допустимий вилов – до 3 кг риби на одну особу.

Нововведення від "Укрпошти"

З 1 квітня клієнти "Укрпошти" матимуть змогу скористатися новою послугою "Дрібний пакет PRIME" для відправки товарів за кордон. Вона підходить для продажу в інтернеті.

Вартість буде на 8% дешевша за найбільш популярну серед українців послугу "Дрібний пакет рекомендований".

Крім того, 1 квітня тариф на доставку посилок "Укрпошти" до Німеччини знизиться на 60%.

Вихідних у квітні буде менше

Традиційного вихідного на Великдень в Україні цього року не буде через війну.

Православні християни відзначають свято у неділю, 16 квітня. Наступний за ним понеділок,17 квітня, мав бути неробочим днем, згідно зі ст.73 КЗпП України.

Однак на період дії воєнного стану (як мінімум до 20 травня 2023) додаткові вихідні в країні скасовані.

Таким чином, у квітні буде тільки 10 вихідних (суботи та неділі): 1, 2, 8, 9, 15, 16, 22, 23, 29, 30 число.

Що зміниться в Києві

З 1 квітня у столиці відновлює роботу станція червоної гілки метро "Гідропарк". Поки відкриють лише вестибюль №1. Оскільки станція розташована на наземній частині метрополітену, під час повітряної тривоги вона закриватиметься.

Уперше з початку війни у Києві відкриється парк "Муромець" на Трухановому острові. Як повідомили у КМДА, відвідувати парк можна буде вже з першого квітня.

З квітня по листопад на низці столичних вулиць транспортним засобам буде дозволено збільшити швидкість руху до 80 км/год. У Департменті транспортної інфраструктури КМДА опублікували перелік із 10 вулиць та дорожніх ділянок, де діятиме дозвіл.

Комментарии (0)
Для того, чтобы оставить комментарий, Вы должны авторизоваться.
20 апреля
19 апреля
18 апреля