14:16

вторник,
07 мая

Новости Країна Політика

Експерти: Нинішній контрнаступ ЗСУ відрізняється від попередніх і не буде таким динамічним

13.06.2023 / 11:14
Нинішній контрнаступ ЗСУ відрізняється від попередніх і не буде таким динамічним, як це було на Херсонському та Харківському напрямках. Тиск на ворога триває по всій лінії фронту, прямо зараз триває інтелектуальний поєдинок, проте ініціатива на боці України.

Про це в коментарі РБК-Україна заявили голова Українського центру безпеки та співробітництва, радник Міноборони Сергій Кузан, військово-політичний експерт групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко та військовий експерт Олексій Гетьман.

Очевидно, анонсований масштабний контрнаступ України вже розпочинається. Хоча політики та військові кажуть, що "плани люблять тишу", а офіційного оголошення не буде. Ймовірно, щоб скористатися сум'яттям у лавах рф і досягти максимального ефекту.

Експерт Олексій Гетьман каже, що нинішній контрнаступ відрізняється від попередніх і не буде таким динамічним. Таким як на Херсонському та Харківському напрямках.

"Це контрнаступ не повільніший, він просто інший. Тому що по-іншому підготувався ворог і по-іншому вибудував оборонну стратегію", - розповів він.

На сьогодні під Півднем слід розуміти ділянку фронту від Запоріжжя до південної частини Донецької області (до району окупованої Волновахи). Оскільки підривом Каховської ГЕС противник відсік 200 км і тимчасово унеможливив просування у Херсонській області.

Яким є головне завдання ЗСУ на теперішній час

По всій лінії йде промацування лінії оборони противника, він перебуває під постійним тиском ЗСУ. Сергій Кузан зазначає, наступальні операції йдуть по вcьому фронту. Головне завдання - витіснити росіян з першої лінії, виявити мінні поля, особливості роботи їхньої артилерії та швидкість перекидання резервів.

"Туди, де їхня лінія оборони провалюється, будуть заводитись наші нові підрозділи. Де вдається зробити пролом, там наступ буде посилено. Але загалом тиск триває по всьому фронту. Локальні успіхи є біля Авдіївки, в районі Бахмуту ми намагаємося зайняти висоти, щоб розмістити нашу артилерію і знищувати противника в самому місті. Бахмутський напрямок - це класичний приклад контрнаступальних дій, коли ми перехоплюємо ініціативу і б'ємо по незакріплених позиціях", - сказав він.

Паралельно важкі бої йдуть у районі Лимана та Кремінної. На думку радника Міноборони, українські сили розширюють фронт, а противник не розуміє, де закінчиться його північна частина. Власне, тому й бив по аміакопроводу біля Куп'янська (Харківська область), намагаючись влаштувати чергову техногенну катастрофу.

Триває інтелектуальний поєдинок, ініціатива на боці ЗСУ

І насправді, варіантів у ЗСУ небагато. Перед контрнаступом на Херсонщину протягом місяців знищувалася логістика росії, тому її змусили вийти на лівий берег. Операція в Харківській області пройшла швидко через ефект несподіванки, великі простори та ослаблене Ізюмське угруповання рф. Зараз протяжність фронту скоротилася, що підвищило насичення цих ділянок ворожими військами.

"Ми не можемо провести блискавичну операцію просто тому, що немає умов. Щось на зразок Херсона можна було б зробити з Кримом, якби ми відрізали сухопутний коридор. Але в цьому випадку змушені тиснути. Ворог не знає, куди будуть кинуті головні сили на прорив. Іде інтелектуальний поєдинок, але ініціатива на нашому боці, ми нав'язуємо бої. Проблема в тому, що у них багато зброї та людей, та й більшу частину базування їхньої авіації знищити не вдалося. Вони прикривають себе з повітря, і це велика проблема для нас", – наголосив Кузан.

Олександр Коваленко каже, що всі контрнаступальні операції були різними за сценаріями, структурою, ландшафтами, погодними умовами, а також задіяними силами та засобами. І нинішній контрнаступ теж не буде схожим на попередні.

Комментарии (0)
Для того, чтобы оставить комментарий, Вы должны авторизоваться.
7 мая
6 мая