14:25

пятница,
26 апреля

Новости Світ Політика

Розслідування: москва виношує плани з поглинання білорусі до 2030 року

22.02.2023 / 12:37
Журналісти опублікували розслідування, засноване на внутрішньому документі російської влади під назвою «Стратегічні цілі російської федерації в білорусі», згідно з яким москва виношує плани з поглинання білорусі до 2030 року.

У роботі брали участь журналісти з Süddeutsche Zeitung, WDR, NDR, Yahoo News, Delfi Eesti, центру «Досье», Expressen, Independent, Frontstory, Білоруського розслідувального центру і VSquare.

Документ «Стратегічні цілі російської федерації в білорусі» датується літом 2021 року і містить 17 сторінок, у ньому розглянуто все, що пов’язане з об’єднанням країн, стверджують журналісти.

Перелічені там політичні, оборонні, торгові й соціальні цілі російської влади в білорусі розділені на три категорії – короткострокові (до 2022 року), середньострокові (до 2025 року) і далекострокові (2030 рік).

У планах – адаптувати білоруське законодавство під російське і керувати зовнішньою політикою білорусі на користь росії. Зокрема, у стратегії йдеться про те, що реформа конституції, яку ухвалили в білорусі у лютому 2022 року, має бути завершена відповідно до російських інтересів, а закони країни – «гармонізовані» із законами рф.

Відповідно до стратегії, до 2030 року кремль має намір також домогтися верховенства в країні російської мови над білоруською та запровадити спрощену процедуру видачі білорусам російських паспортів.

Крім того, у кремлі хочуть контролювати інформаційний простір білорусі, відкрити в країні наукові та культурні центри. Передбачається, що це будуть філії росспівробітництва, в яких найчастіше під прикриттям працюють російські розвідники.

Планується також збільшити військову присутність на території білорусі, а також забезпечити «переважний вплив російської федерації у сфері соціальної політики, торгівлі, економіки, науки, освіти та культури».

За словами співрозмовника іноземних журналістів, кремль ставиться до цих планів вкрай серйозно і докладає зусиль для їх реалізації: «росія усвідомлює, що білорусь намагається зупинити ці процеси. Дещо з цього видно публічно, наприклад, затягування процесу політичної інтеграції. Але російська федерація продовжує своє тиск [на білорусь], попри все».

Наголошується, що повномасштабне російське вторгнення в Україну сповільнило реалізацію цих планів, але не зупинило їх. «Довгострокова мета щодо досягнення повного контролю над білоруссю все ще чинна і не змінилася», – заявило джерело ЗМІ.

Крім того, всі опитані експерти зійшлися на тому, що через допомогу росії у війні, олександр лукашенко втратив залишки своєї незалежності.

Крім цілей, у документі описані й загрози планам росії у білорусі. У кремлі побоюються зближення білоруської влади з НАТО та окремими державами – членами Альянсу, впливу на олександра лукашенка націоналістичних і прозахідних політиків і відмови від викладання російською мовою.

Зовнішні експерти, які також вивчили документ, вважають його справжнім. «За своєю зовнішньою формою документ нагадує стандартний документ російської бюрократії чи політичного управління», – сказав заступник директора Стокгольмського центру східноєвропейських досліджень (SCEEUS) Мартін Краг.

Таку думку висловили представники західних спецслужб, яким журналісти показали документ.

Оперативно перевірити дані розслідування наразі неможливо.

Комментарии (0)
Для того, чтобы оставить комментарий, Вы должны авторизоваться.
26 апреля
25 апреля