08:55

суббота,
27 апреля

Новости Країна Суспільство

Тарасюк: 2 квітня розпочне роботу міжнародний Реєстр збитків, завданих агресією рф проти України

22.03.2024 / 10:12
У Раді Європи наразі відбувається дискусія щодо перетворення її на дипломатичну платформу для розв'язання питання щодо спецтрибуналу за злочин агресії росії.

Про це заявив постійний представник України при Раді Європи Борис Тарасюк під час онлайн-виступу на XVI Київському безпековому форумі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні про діалог (з росією – ред.) у Раді Європи ніхто не говорить. Сьогодні в Раді Європи всі – а це 46 країн-членів - об’єдналися навколо ідеї, яким чином забезпечити відповідальність агресора і шляхом компенсації за завдані збитки, і шляхом покарання за злочин агресії російського політичного і військового керівництва», - сказав Тарасюк.

Він нагадав, що 2 квітня розпочне роботу міжнародний Реєстр збитків, завданих агресією рф проти України, який прийматиме заяви на компенсацію збитків.

«Але це лише перший крок. За ним має йти два інших кроки – створення компенсаційної комісії і компенсаційного фонду», - зауважив дипломат.

Тарасюк також поінформував, що зараз працює коаліція з понад 40 країн, які зустрічаються неформально і обговорюють фундаментальні питання щодо принципів створення спецтрибуналу за злочин агресії росії.

«Тут виявилося значно більше проблем, аніж у питанні компенсаційного механізму. Але цими днями якраз відбуваються дискусії, які, я впевнений, приведуть до того, що Рада Європи запросить бути дипломатичною платформою для вирішення питання щодо спецтрибуналу. Одна з версій полягає в тому, щоб Рада Європи уклала угоду з Україною про створення такого спеціального трибуналу. Але це питання ще остаточно не вирішено», - зазначив постпред України при Раді Європи.

Комментарии (0)
Для того, чтобы оставить комментарий, Вы должны авторизоваться.
26 апреля
25 апреля