04:46

вторник,
19 марта

Новости Країна Політика

«Депконтроль» допомагає не словом, а ділом: приклади і цифри

07.08.2017 / 17:05
«Депконтроль» допомагає не словом, а ділом: приклади і цифри
Два з половиною роки тому, 9 грудня 2014 року було засноване міжфракційне об’єднання «Депутатський контроль».

Два з половиною роки тому, 9 грудня 2014 року було засноване міжфракційне об’єднання «Депутатський контроль». Така дата була обрана невипадково, в Міжнародний день протидії корупції ми об’єднали молодих та прогресивних політиків, з незаплямованою репутацією, професіоналів зі щирим бажанням змінити свою країну. Наше об’єднання відразу проголосило, що вестиме безкомпромісну боротьбу з корупцією і завжди буде готове допомогти звичайним громадянам: підприємцям, волонтерам, ветеранам АТО.

«Депутатський контроль» не на словах, а на ділі протягом цих років активно підтримує законні права українців та здійснює контроль за діяльністю чиновників у держаних органах, які, нажаль, дуже часто зловживають своїми повноваженнями. Ми співпрацювали з громадськими організаціями та активістами, захищали підприємців від рейдерів та свавілля податківців і силовиків. При цьому депутати вели активну законотворчу діяльність. Цифри говорять самі за себе, за ці роки діяльності:

  • Виявлено фактів корупції на 306,05 млн. гривень
  • Звільнено з посад понад 36 корупціонерів
  • Підготовлено більше ніж 35 законодавчих ініціатив
  • Подано 1965 депутатських звернень до органів влади
  • Опрацьовано 415 звернень громадян та організацій

Ми завжди підтримуємо громадян, які потребують допомоги та робимо все заради розвитку нашої країни!

Захист та підтримка малого та середнього бізнесу

За переконаннями нашого об’єднання − представники малого і середнього бізнесу є основою економічного розвитку будь-якої європейської держави, оскільки це робочі місця і податки в бюджет. Зокрема, наш експерт у цьому питанні, голова підкомітету з питань підприємництва Геннадій Кривошея постійно підкреслює, що держава в першу чергу має опікуватись саме таким бізнесом.

За 2 роки існування до «Депутатського контролю» зверталися сотні представників бізнес спільноти України. Особливо тяжка ситуація спостерігається в регіонах України. Адвокат у сфері оподаткування та супроводу бізнесу Павло Шершнев констатував – зараз дуже важко доводити правоту підприємців. «Депутатський контроль» став чи не єдиним порятунком підприємців в регіонах.

«Я особисто неодноразово звертався з адвокатськими запитами на адресу керівництва« Депутатського контролю» і ми завжди отримували адекватну, швидку реакцію. «Депутатський контроль» зі свого боку організовував запити керівництву податкової служби України, а так само на ім’я Генерального прокурора, який, до слова, зовсім не знає, що відбувається в регіонах. Це завжди давало свої результати», – резюмує адвокат.

Часто фатальним для бізнесу є тиск з боку податківців. З такою ситуацію зіткнулися підприємці з Тернопільщини. Лише після втручання «Депконтролю» вдалося повернути ситуацію в правове русло. Директор зі стратегічних комунікацій Національної Агенції із Захисту прав Землевласників Бабінчук Дмитро розповів про один з таких випадків.

«По одному з таких питань до нас звернулась група компаній, яка знаходиться в Тернополі, це представники середнього бізнесу. Вони стикнулися з тиском з боку фіскальної служби, а також правоохоронців. Я, в свою чергу, звернувся до Вадима Руденка, який надіслав відповідну кількість запитів, дякуючи зусиллям депутатів «Депконтролю», через деякий час, цей тиск був припинений», – сказав він.

Дуже часто, підприємці не можуть захиститися від нечистих на руку чиновників навіть у судах. Кричущий випадок стався в Одесі, де місцевий підприємець Гнатенко Віталій подав до суду на податківця що вимагав у нього чималий хабар. Корумпована суддя змогла перевернути справу, допомогло лише втручання «Депконтролю».

«Я звернувся за допомогою до Вадима Руденка і «Депконтролю». Вони відгукнулися на мій заклик з першого разу, моментально було зроблено ряд депутатських запитів в судові інстанції Одеси. Місцеві журналісти, на прохання Вадима Руденка, зустрілися зі мною і написали статтю, де висвітлили цю ситуацію. Втручання «Депутатського контролю» стало холодним душем для судді і обвинуваченого», – зазначив Віталій Гнатенко.

Дуже часто, по допомогу до «Депутатського контролю» звертаються навіть досить великі та відомі компанії, які ведуть бізнес у Києві та по всій Україні. Таким прикладом став випадок потужного тиску на мережу ресторанів «McFoxy», внаслідок чого компанія була на межі закриття. Представник компанії Олександр Кучеренко розповідає:

«У минулому році прокуратурою Печерського району Києва і нової поліцією було порушено кримінальну справу за надуманим справі, внаслідок якого було фактично заблоковано діяльність підприємства, заарештовані всі рахунки компанії. Внаслідок таких дій, всі співробітники компаній опинилися під загрозою звільнення, а це понад 180 осіб».

Лише після звернення в «Депутатський контроль» було проведено незалежне розслідування прокуратурою міста Києва, внаслідок чого кримінальна справа була закрита.

Допомога бійцям АТО та переселенцям з окупованих територій

На превеликий жаль, сьогодні в нашій країні дуже часто забувають про людей, як так чи інакше постраждали від війни. «Депутатський контроль» звертає особливу увагу на цю категорію населення, яка найбільш гостро потребує підтримки депутатів.

Найбільш вразливими, безумовно, є діти-сироти з окупованих територій, які постраждали від обстрілів, допомога для яких є принциповим питанням для «Депутатського контролю». Відома волонтер Оксана Лазебник (Ксюша Киевская), співзасновник благодійного фонду «Стрічка Надії», який опікується дітьми сиротами, розповідає про неодноразову допомогу керівника «Депконтролю» Вадима Руденка.

«З тих пір, як я стала співзасновником фонду «Стрічка Надії», Вадим Руденко неодноразово сам викликався мені допомогти. Завдяки його допомозі, ми змогли закупити дітям близько 200 подарунків . Крім цього, у нас був найбільший український проект, «поїзд дружби Захід-Схід» спільно з фондом Лопушанського, в рамках якого, ми привезли 580 дітей з «сірої зони», які живуть під постійними обстрілами, подивитися України. Вадим так само вирішив допомогти з цим проектом. Він завжди першим простягає руку допомоги», – зазначила волонтер.

«Депутатський контроль» не залишав без уваги і українських військових, які на початку війни підписали контракти до закінчення «особливого періоду», і фактично опинились у контрактному рабстві. Представник організації учасників АТО та переселенців Микола Греков розповів, що в 2015 році військові звернулися до «Депутатського контролю» з проханням допомогти.

«Ми розробили законопроект, який в результаті скасував контрактне рабство, вніс його депутат Денис Силаньтьєв», – розповів Микола Греков.

Цей закон, з деякими правками, був прийнятий Верховною Радою 6 грудня 2016 року, а на початку року був підписаний Президентом. Завдяки цьому надважливому тисячі військовослужбовців української армії змогли повернутися в свої сім’ї.

Окрім цього, завдяки «Депконтролю» була зупинена процедура банкротства державного підприємства «Білоцерківський воєнних торг», що забезпечує харчування українських військових в зоні АТО.

Не в менш простому становищі опинилися переселенці-підприємці з окупованих територій. Це люди, які обрали Україну і вирішили не працювати на окупантів. Як відзначають у групі “Донецкие Киевские“:

«Люди, які вели там бізнес і вибрали Україну – його втратили. Замість підтримки, якихось програм компенсації, які б дозволили відновити їм бізнес, в Україні їх зустріли банки з вимогами погасити кредити за зруйнований бізнес. І ці вимоги ні законом про АТО, ні якимись іншими законодавчими актами не були зупинені».

Щоб вирішити ситуацію, сьогодні депутати «Депконтролю» розробляють спеціальний законопроект, який допоможе вийти з цієї складної ситуації.

Суть законопроекту проста, в ньому визначається категорії підприємців, які втратили можливість вести бізнес через окупацію. У законопроекті також визначено критерії, які не дозволяють туди ввести ті підприємства, які до торгової блокади «ЛДНР» успішно вели бізнес в зоні АТО і мали фінансову базу для своїх кредитних зобов’язань. Тобто, під дію закону потраплять тільки ті підприємства, які дійсно потребують такого законодавчої захисту.

Наразі закон зареєстрований і перебуває в експертних управліннях і комітетах.

Наше об’єднання постійно залучає громадськість до обговорення проблем в зоні АТО, в яких бруть участь народні депутати, експерти, громадськість та ЗМІ. Одним із найобговорюваніших став круглий стіл на тему «Корупція у зоні АТО – сучасний стан та перспективи подолання». Під час заходу народні депутати, представники волонтерських організацій та Служби безпеки України обговорювали цілу низку тем, серед яких контрабанда на лінії розмежування, порядок перетину блокпостів, корупція на різних посадових рівнях. У ході круглого столу депутати, представники влади та суспільства змогли обмінятися поглядами та пропозиціями щодо вирішення цих проблем.

Протидія рейдерським захопленням та захист від російської економічної агресії

Рейдерські захоплення – справжнє лихо для підприємців. Це явище ми несемо як рудимент 90-х років. Це залишок беззаконня минулих часів, який тримає чесних бізнесменів у страху, оскільки в будь-який момент в них можуть просто відібрати те, що вони створили.

«Депутатський контроль» завжди оперативно реагує на спроби рейдерських захоплень. Нам вдалося захистити багатьох підприємців від рейдерських атак. Останній випадок трапився в Києві, коли російська компанія «Ям Інтернешенал» намагалася за допомогою тітушек захопити типографію «Триада Прінт». Її директор Сергій Сніжко зазначає:

«Депутатський контроль» відреагував миттєво, було підготовлено ряд депутатських запитів Генеральному прокурору України, начальнику поліції Київської області і на прокурора області. Завдяки цим запитам, моментально пішла реакція, і рейдери відступили. Допомога, яку надав «Депконтроль», складно переоцінити. Фактично, це вирішило ситуацію і допомогло перевести її в правове русло»

Також, саме члени «Депутатського контролю» одними з перших підняли на офіційному рівні питання захисту українських підприємств від російської економічної агресії. Показовою стала справа стратегічного підприємства «Одеський Коровай». Майно підприємства, яке забезпечує хлібом 68% Одещини, намагався забрати «Сбербанк России» за борги кримських підприємств. Хоча вони ще рік тому взяли усі боргові зобов’язання на себе, а потім були захоплені росіянами. Крапку у цій справі поставить суд, завдяки суспільному резонансу можна сподіватися, що він буде справедливим.

Враховуючи подібний наступ російських банків, член «Депконтролю» Віталій Купрій одним із перших виступив за націоналізацію “дочок” російських банків.

«Україна втратила в Криму активи на мільярди доларів і веде в Стокгольмському та Гаазькому арбітражах процеси, щоб компенсувати втрачене. І якщо ми зараз дамо змогу Росії вивести кошти з України, то будемо позбавлені можливості повернути їх у судовому порядку”, – заявив парламентар.

Ми завжди готові простягнути руку допомоги для українських підприємців, саме тому, при «Депконтролі» працюють «гарячі лінії» для громадян з метою інформування народних депутатів про факти рейдерських захоплень підприємств. Тому наше об’єднання завжди готове допомогти.

Законотворча та реформаторська діяльність

«Депутатський контроль» є абсолютним лідером за підтримкою реформаторських законопроектів. Ми завжди займали державницьку позицію і виступаємо за комплексну розбудову нашої країни. Як зазначив Радник по зв’язках з Верховною Радою Стратегічної групи радників при Кабміні Ярослав Залізняк, «Деконтроль» є найбільш послідовне об’єднанням в плані підтримки реформ.

«За нашою статистикою,« Депутатський контроль» – один з кращих МФО в послідовності голосування за наші ініціатив. Величезне спасибі Вадиму Руденко і депутатам, які входять в це об’єднання. Ми завжди впевнені, що «Депутатський контроль» підтримає наші прогресивні і реформаторські законопроекти», – підсумував радник.

Саме «Дептатський контроль» єдиним фронтом виступив за такі прогресивні законопректи: спрощення роботи фрілансерів, введення прозорої процедури закупівель (Prozorro), законопроекти щодо дерегуляції економіки, поліпшення корпоративного управління та антимонопольного законодавства та багато іншого.

Особливу увагу приділено податковому законодавству. Сьогодні «Депконтроль» спільно з підприємцями розробляє лояльне до підприємців податкове законодавство. Директор агентства розвитку Донбасу Сергій Семовонік розповів про майбутній законопроект:

«Група моїх юристів підготувала законопроект про звільнення від оподаткування податком на додану вартість внесків до статутного капіталу юридичних осіб. Проект закону знайшов підтримку серед депутатів “Депконтролю”, згодом, був зареєстрований . «Депутатський контроль» підтримав нас, взяв на себе ряд організаційних питань і зробив вагомий внесок в розробку цього реформаторського законопроекту».

«Депконтроль» активно працює над створенням передумов збільшення кількості електромобілів на ринку України. Представник Асоціації учасників ринку електромобілів в Україні Арсеній Абдураїмов зазначає, що «Депутатський контроль» та Вадим Руденко стали першими, хто підтримав ініціативи Асоціації в розвитку ринку електромобілів в країні.

«Люди в усьому світі розуміють, що людина може купити все що завгодно, крім чистого повітря, а значить здоров’я», – зазначив він. – І в цьому зацікавлена в першу чергу економіка країни, неймовірний науковий потенціал України, а по-друге, наші громадяни, які зможуть собі дозволити особистий транспорт, може бути навіть національного виробництва і з оплатою його «палива» до місцевих бюджетів»

Нещодавно, завдяки нам, було прийнято законопроект №1675 і тепер з електромобілів не буде стягуватись мито. Це -8% вартості авто в Україні. Проект закону №1912 «Депутатського контролю» поки не знайшов підтримку, проте у разі його прийняття, електромобілі будуть звільнені не тільки від мита, а й від ПДВ і акцизного збору на термін до 2020 року. Такий крок призведе до ще більш швидкого розвитку ринку.

«У 2015 році їх законопроект № 1 674 про скасування ввізного мита на електромобілі був підтриманий 233 голосами народних депутатів. Отже, це 8% вартості електромобіля! На жаль, законопроекту № 1912 не вистачило чотири голоси – депутати порахували, що зняття податків загрожує вітчизняному автопрому. Однак, зараз ситуація змінилася, і, впевнений, парламент в скоро підтримає реальні зміни в стимулюванні розвитку ринку електромобілів», – додав він.

Завдяки цим, здавалося б дуже прости законам, ера електромобілів стала для нашої країни набагато ближчою.

До того ж, як зазначає Геннадій Кривошея, розвиток електромобілів може допомогти Україні стати енергонезалежною:

«Прийняття цих змін до законодавства дозволить значно знизити вартість електромобілів, що, враховуючи їх економність, забезпечить стрімке зростання попиту серед населення. Це призведе до зменшення використання іноземних енергоносіїв, знизить енергетичну залежність України від зовнішніх партнерів».

Але найголовніше, чим можуть похвалитися депутати «Депконтролю» – це відвідування пленарних засідань, на яких і приймаються ці надважливі для держави закони. Чени «Депконтролю» увійшли у 20-ку відповідальних парламентарів VIII-го скликання Верховної Ради України. Зокрема, найактивніший член об’єднання – Максим Поляков. У загальному рейтингу він займає другу позицію, будучи одним із лідерів за відсотком виконання своїх персональних обіцянок.

Боротьба з корупцією

Головною метою «Депутатського контролю» завжди була боротьба з корупцією, яка сьогодні є великим гальмом на шляху євроінтеграції, реформ та кращого життя. Тому наше об’єднання боролося і боротиметься з цією хворобою, не зважаючи на опір корумпованої системи. За час існування нашого об’єднання, було викрито цілу низку корупційних схем та нечистих на руку чиновників.

Народні депутати систематично проводять моніторинг роботи Одеської митниці, корупція на якій є однією з важливих суспільних проблем. Надані «Депутатським контролем» докази неодноразово призводили до службових розслідування у Митній службі, виявлення нових фактів порушень, тощо. Крім власне виявлення зловживань, «Депутатський контроль» давав і рекомендації щодо удосконалення роботи митниці. Так, за пропозицією депутатів, створено аналітичну групу, яка надалі відстежуватиме потенційні порушення. Для уникнення корупції, до складу комісії із розпорядження вилученим майном увійшли представники «Депутатського контролю».

На основі цього, члени «Депконролю» провели спецоперацію спільно з СБУ, під час якої здійснили перевірку складів з конфіскованими на Одеській митниці ДФС 116 контейнерів з тютюновими виробами. Після цього було вирішено відкрити регіональне представництво в Одесі. На виїзних засіданнях члени «Депконтролю» зустрілися з громадськістю, представниками бізнесу, а також з правоохоронними органами та органами виконавчої влади цих міст для налагодження співпраці у антикорупційній боротьбі.

«Депутатський контроль» також виступив з ініціативою організувати спільні пункти пропуску на українсько-польському кордоні задля зменшення рівня корупції на митниці та прискорення реальної євроінтеграції країни. Ця пропозиція була підтримана на державному рівні.

Розуміючи, що потрібно систематично запобігати корупції на місцевому рівні, «Депутатський контроль» провів перевірку мерів 24 міст Київської області. Ця перевірка показала громадськості реальні результати роботи її місцевих голів та виконання ними передвиборних обіцянок. Для проведення перевірки «Депутатський контроль» направляв звернення до міських голів щодо надання передвиборної програми мера та звіту про її виконання а також даних про бюджет міста. Задля комплексного моніторингу роботи мерів ми збирали інформацію з відкритих джерел, долучали до обговорення громадськість, місцевих активістів, представників ЗМІ та депутатів місцевих рад.

«Депутатський контроль» також дослідив, хто працює на посадах радників українських міністрів. Оскільки інформація про них не завжди є відкритою, парламентарі направили офіційні звернення з вимогою вказати перелік цих осіб. Тож тепер українці можуть дізнатися, хто радить керівникам міністерств.

Варто зазначити, що корупція, на превеликий жаль, сьогодні все ще залишається проблемою №1 для України. Як зазначає народний депутат, члени МДО «Депутатський контроль» Віталій Купрій, корупція в країні є причиною недосконалого законодавства:

«Одна із найголовніших причин корупції у верхівках влади – це недосконалість українського законодавства. Україна повинна прийняти жорсткі міри і на законодавчому рівні посилити відповідальність за корупційні злочини. Саме розробкою таких законопроектів і займається Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності»

Ми зі свого боку, за час свого існування, робили все, щоб вилікувати українське суспільство від цієї хвороби. Нашим завданням було на своєму прикладі показати, що корупцію можна подолати наполегливою та системною працею. Враховуючи результати, можна сміливо сказати, що нам вдалося стати таким прикладом. Тому ми тримаємося і надалі курсу боротьби з корупцією і закликаємо всіх доєднатись до нас у цій благородній справі.

Післямова

За два з половиною роки діяльності, об’єднання «Депутатський контроль» встигло допомогти багатьом українцям з абсолютно різних сфер життя. Насправді, далеке не все увійшло в цей звіт, дуже багато позитивних досягнень і важливих зрушень дуже часто залишаються непоміченими. Але «Депутатський контроль» створювався не для самопіару, а для реальної допомоги українцям. Тому ми щиро пишаємося нашими досягненнями і сподіваємося, що зможемо зробити ще більше на благо нашої країни.

Наше об’єднання, незважаючи на всі перепони, продовжуватиме йти до своєї мети і завжди готове відгукнутись на прохання тих, хто цього потребує. Ми змінимо нашу країну на краще. «Депутатський контроль» допомагає!

Комментарии (0)
Для того, чтобы оставить комментарий, Вы должны авторизоваться.
18 марта
17 марта
16 марта